Baia Underwater Archeologiai Park, Olaszország

Baia Underwater Archeológiai Park, Olaszország


Nápolynál van egy titokzatos hely… Egy elsüllyedt város a tenger mélyén, mely őrzi az antik római villák, utak és nimfák örök titkát… Baiae (Baia) egy ókori római tengerparti üdülőváros a Campaniai Bacoli területén, a Pozzuoli-öböl partján. A Baia víz alatti régészeti parkban megtekinthető romok a földmozgások következtében kerültek a víz alá bő két évezrede. Az öbölben több merülőhely is van. Az egyik helyen, 12-16 méter között régi házak maradványai mellett a vulkanikus aktivitásra utaló gázbuborékokat is meg lehet figyelni. A feledésbe ment ősi városok létezésére utaló első leleteket a húszas években találták meg, de a víz alatti kutatások csak a hatvanas években indultak meg.  2000-ben tiltották be a hajóforgalmat és 2007. január 30-tól nyitották meg a régészeti parkot a búvárok előtt, merülések lebonyolítására a nápolyi régészeti felügyeletével történik, a merülés régészeti engedéllyel és kísérővel lehetséges.


Merülőhely jellege:       Régészeti Park
Látnivalók:                    Ókori romok, falak, ókori mozaik padlóburkolatok, szobrok, épület maradványok

Élővilág
:                        Medúzák, halak, rákok
Max. mélység:               2-13 m

Víz hőmérséklet:           18°C – 24
°C (évszak függően)
Látótávolság:                 3 – 15 m (a kis mélység miatt a homokos aljzat az időjárásnak nagyon kitett, hullámzás, szél könnyen elrontja)
Pontos cím:                   Baia, Napoly, Italy
GPS koordináta:            N 40° 49′ 60″, E 14° 05′ 94″Az elsüllyedt város

Az emberek többségükben úgy él hogy az elsüllyedt városoknál csak nagyon távol eső helyeken lehet búvárokodni, ahol a kutatók valamiféle titokzatos ősi civilizációk nyomára bukkannak. Nem kell nyom nélkül az eltűnt kultúrákban gondolkodni elég felidézni a görögök, az egyiptomiak és a rómaiak világát az utánuk fennmaradt építményeket. A világ összes részén láthatunk számos ókori romokat és ami a legszebb búvárkodni is lehet az épületek romjai között. Kevesen tudják, hogy Pompeii lenyűgöző maraványai mellett a nápolyi öbölben van Baiae, a ma már vízalatti városa. Mely őrzi az antik római villák, utak és nimfák örök titkát… Ezt a lenyűgöző különös élményt, Raimondo Bucher fedezte fel, 1956-ban és ekkor kezdték feltárni a 2000 éves gyönyörű mozaikkal díszített padlózatokat őrző vízalatti világot, különös élmény a villák mellett úszni, megcsodálni a kétezer éves utcákat.Víz alatti régészeti park

A Baia víz alatti régészeti parkban megtekinthető romok a földmozgások következtében kerültek elő több mint 20 éve.
Az első leleteket a húszas években találták meg, de a víz alatti kutatások csak a hatvanas években indultak meg, de a nyolcvanas évekig alig volt előrelépés, végül 2000-ben tiltották be a hajóforgalmat a lelőhelyek környékén, majd 2002-ban alapították meg a víz alatti emlékparkot, hogy védetté tegyék a helyet. 2007. január 30-tól nyitották meg a régészeti parkot a búvárok előtt, merülések lebonyolítására a nápolyi régészeti felügyeletével történik, a merülés régészeti engedéllyel és kísérővel lehetséges.


 Merülőhelyszínek

Az egyik helyen, 12-16 méter között régi házak maradványai mellett a vulkanikus aktivitásra utaló gázbuborékokat is meg lehet figyelni. A Portus Julius kikötő maradványainál mozaikokra is lehet bukkanni az öt méteres mélységben. A Villa Protirónál nagyon szép állapotban fennmaradt mozaikokat csodálhatnak meg a búvárok. Szintén víz alá került egy ókori termálfürdő is, melynek maradványai ebben a pillanatban nem merülhetőek. A helyi búvárbázis szervezi a merüléseket, amelyek aránylag magas árában a park belépője is benne van.Baia vízalatti régészeti parkja

A Parco Sommerso di Baia meglehetősen nagy, és 5 fő búvárkodási helyre oszlik: Portus Julius, Secca delle fumose, Ninfeo di Claudio, Villa dei Pisoni és Villa a Protiro. A régészeti érték szempontjából a legszebbek a Ninfeo di Claudio és a Villa a Protiro. A Secca delle fumose teljesen más érdeklődést mutat: egyfajta természetes pezsgőfürdő. Láthatjuk a vulkáni tevékenységet, amíg kéngázt buborékok szabadulnak fel. “Ninfeo di Claudio-triclinium-nymphaeum” (egyfajta relaxációs terem), melyet Claudius császár, közel 200 méteres aszfaltozott út, a “herculana via” és a “termák” gyűjtöttek össze a római fürdőben. A nymphaeumban látni lehet a másolt római szobrokat, az eredetiek a Baia-kastély régészeti múzeumában találhatóak. A “via Herculana”, mely 180 m hosszúságú területen fekszik, egy hosszú, jól megőrzött járda út. A termálfürdőkben könnyedén úszkálhat a különböző helyiségek között, mivel a legtöbb fal alapja még mindig ott van.  Villa a Protiro egyértelműen a park kiemelkedő része.  A villa belső udvarán nagy fekete-fehér geometriai mozaikpadló volt, ez a mozaik még mindig ott van és tökéletes állapotban van, és ez nem egy másolat!  A helyi merülésvezetők, gondosan nagy óvatossággal eltávolítja a homokot és a növényzetet, hogy megmutassa a kétezeréves mozaikkocka padlót.


A Galériában látható fotóimat 2017. november 3-án és 4-én készítettem, a képeken látható búvármodell Takár Yvette (UEF búvároktató).
A merülésért köszönet  Edoardo Ruspantini búvárfotósnak,Subaia Búvárbázis akik sponzorálták az utamat, melyet a www.scubashooters.net online búvármagazin által megrendezett Deep Vison Underwater Photography Award 2016 díjaként kaptam.

Copyright © ifj. Lőrincz Ferenc – Minden jog fenntartva! All rights reserved!