Dréher Kőbánya – Budapest, Magyarország

Dréher Kőbánya – Budapest, Magyarország


magyarországKőbánya a Dreher sörgyár alatt, Budapest X. kerülete alatt elterülő végeláthatatlan középkori pincerendszer húzódik meg, a 30 km-es hosszú összesen 282 tárnából álló pincerendszer alacsonyabban fekvő részeit víz árasztotta el. A IV. Béla király óta kibányászott több millió köbméternyi mészkőből épült fel Budapest épületeinek nagy része, a kövek után pedig üres terek maradtak a föld alatt., melyekből a vízzel elárasztott üregrendszer alkotja az állandó 12 fokos merülőhelyet.


Merülő hely jelege:              Elhagyott kőbánya tárnája talajvízzel elárasztva
Látnivalók:                            Az elhagyott bánya mesterséges, épített környezete
Élővilág:                                Nincs
Max. mélység:                       35 m (a kútban)
Víz hőmérséklet:                   12 °C (állandó)
Látótávolság:                        25 m (korlátlan)
GPS koordináta:                    N 47° 29′ 6.37″, E 19° 8′ 13.29″


kobanyai_pincerendszerBudapest X. kerülete alatt elterülő végeláthatatlan középkori pincerendszer húzódik meg, melybe bejutni egyenlőre csak keveseknek adatik meg, a terület önkormányzati tulajdonban van és a nyilvánosság előtt nincs megnyitva. A fel sem térképezett  30 km-es hosszú összesen 282 tárnából álló pincerendszer alacsonyabban fekvő részei víz alatt vannak. A terület még ma is számos titkot tartogat, rendszeresen bukkannak még fel nem tárt pincejáratokra; legutóbb a nyolcszög alaprajzú szeszfőzde alatt találtak hatalmas, kicsempézett termeket, amelyek nem szerepeltek egyetlen térképen sem.

dreher-sorgyar_9947_300x216A bánya termésköveinek kitermelésére IV. Béla király adott bányajogot. Az azóta kibányászott több millió köbméternyi könnyen faragható mészkőből épült fel Budapest épületeinek nagy része, a kövek után pedig üres terek maradtak a föld alatt: egy több mint húsz kilométer hosszú, 6-7 méter magas és ugyanilyen széles tárókból álló pincerendszer. A 19. századtól, a bányászat felhagyásával párhuzamosan ezt a szinte feltérképezhetetlen földalatti világot számos módon próbálták hasznosítani.

Az údreher-gyarakj fénykor arra az időszakra tehető, amikor a felszínen, az alakuló kőbányai városközponttól pár méterre felépült a Dreher-sörgyár. Bár az 1800-as évek közepén már érleltek sört a pincékben, a lehetőséget a gyár zseniális alapítója, Dreher Antal kamatoztatta igazán, és a komló csíráztatására használva a tárókat megalapozta cégének legfőbb jövedelmi forrását. De folyt itt pezsgőgyártás, sőt, a második világháború alatt a 282 táró egy részében Messerschmidt repülőgépeket szereltek össze – amíg a szövetségesek fel nem fedezték azt.

kobanya-2013-december-18-120A vízzel elárasztott üregrendszer vízhőmérséklete állandó 12 fokos. A tiszta vizet a búvárok és a  felszálló buborékok könnyen felzavarna. A merülőhelyek a régi kőbánya tárnái, járatai, folyosóiból áll. A merülés a gépházban zajlik, illetve az ahhoz kapcsolódó folyosókon. A lejutás egy lépcsőházon keresztül történik. Látványos a bányászati időkből a falon maradt elektromos eszközök, egy kézi csörlők, vezetékek és éles vasak, melyekre érdemes ügyelni. A merülőhely a méretei miatt nem számít zárt téri merülőhelynek, kivéve a kút, amely valóban szűk és ehhez speciális búvár vizsga szükséges. A merülőhely vízalatti reflektorokkal ki van világítva, ami különleges hangulatot nyújt a merülésekhez.A Galériában látható fotókat 2012. március 11-én és 2015. március 22-én készítettem.
Copyright © ifj. Lőrincz Ferenc – Minden jog fenntartva! All rights reserved!

Vélemény, hozzászólás?