Emperor Fraser (†2009)

Emperor Fraser (†2009) , Shaab Mahmoud Reef


Emperor Fraser kisebb szafari hajó, amely 2009. december 16-án 16:30 kor sűllyedt el Shaab Mahmoud zátonyon. A zátonyhoz volt lekötve a hajó, a búvárok a közelben található Dunraven roncsot merülték éppen a hajóról. A szeles decemberi napon az uralkodó észak-nyugati szél hírtelen délire fordult és elszakította a hajót a zátonyhoz rögzítő hátsó kötelet, mivel a búvárok a vízben voltak, Mohammed Rageb kapitány nem tudta elindítani a motort.. A hajótest ahogy a zátonynak ütközött,  a vízvonal alatt a hajótest jobb oldalán szinte azonnal lék keletkezett, melyet a hajóra visszatérő búvárok még megkíséreltek betömni…..


Típus:                            Búvár szafari hajó
Nemzetiség:                  Egyiptomi
Elsüllyedt:                     †2009. december 16.
Tömege:                       – Bruttó regisztertonna (1 Brt=2,8 m3)
Méretek (HxSZxM):        28 m x 6,8 m x 5,4 m
Max. mélység:               29 m
GPS koordináta:            N 27° 42’9.66″, E 34° 07′ 31.98″Emperor Fraser kisebb szafari hajó 11 Holland, Brit, Francia és Ausztrál búvár vendéggel fedélzetén a Shaab Mahmoud zátonynál volt lekötve. A decemberi szeles délután a vörös-tengerre jellemző észak-nyugati szél volt, így a zátony biztonságos takarásában várta a búvárhajó a búvárokat, akik közben hajóról merülték a közelben található Dunraven SS (†1876) vitorlás hajó roncsát.
Mindeközben  az  észak-nyugati szél hirtelen délire fordult és elszakította a hajót a zátonyhoz rögzítő hátsó kötelet, az erős szél pedig ráfordította a hajó testet a zátonyra. Mivel a búvárok a vízben voltak, Mohammed Rageb kapitány nem tudta elindítani a motort. A hajótest jobb oldalán a vízvonal alatt (lásd jobb oldali képet) ahogy a zátonynak ütközött, szinte azonnal lék  keletkezett, melyet a hajóra visszatérő búvárok még megkíséreltek betömni, ami lehetetlennek bizonyult. A hajó azonnal sülyedni kezdett. A kapitány értesítette a haditengerészetet és közben zodiákkal evakuálta a vendégeket és e legénységet.  A szerencsétlen balesetnek így nem voltak áldozatait, mindenki megőrizte a lélekjelenlétét, a mentés közben nem alakult ki pánik. A mentésben részt vett egy másik szafari hajó is valamint az Egyiptomi haditengerészet parti őrség hajója, aki a vendégeket a legközelebbi a kikötőbe Sharm el Sheikh-be vitte az utasokat akiket a Hilton Dreams hotelben helyeztek el. A hajó roncsot mára hatalmas üveghal lakja, amely elképesztően gyönyörű látványt nyújt a  merülés során. A halrajba tűzhalak úsznak ki be, fotósoknak igazi csemegét nyújtva. Sajnos mi naplemente alatt sunset dive során merültem roncsot, így nem volt lehetőségem vissza adni a képekben az elképesztően gyönyörű látványt.
A Galériában látható fotóimat 2016. Augusztus 23-án készítettem.
Copyright © ifj. Lőrincz Ferenc – Minden jog fenntartva! All rights reserved!

Vélemény, hozzászólás?