Habili Gaffar – Vörös-tenger, Egyiptom

Habili Gaffar – Vörös-tenger, Egyiptom


egyiptomHabili Gaffar egy kis kerek zátony, lépcsős kialakítású válla 22-45 méter mélységben, a fennsík 5-6 méter mélyen a felszín alatt húzódik, meredek fala elképesztően gyönyörű lágy korallokkal és gorgoniákkal teli.  A zátonynál nagyon erős az áramlás, merülési profil dugóhúzó formájú Driftes merülés. A zátony is híres arról, hogy a plató körül csoportosan vadásznak a cápák és delfinek hatalmas szardínia rajokra, főként a téli időszakban.


Merülőhely jelege:        Lépcső kialakítású kerek nyílt tengeri zátony, körbe platóval
Látnivalók:                    Zátony korall fal és plató, korall garden 

Élővilág
:                        Színes halrajok, a plató körül cápák, delfinek, tonhalak vadásznak szardiniákra
Max. mélység:               Plató 22 m – 45  m

Víz hőmérséklet:           28°C – 32
°C
Látótávolság:                10 m – 25 m 
GPS koordináta:           N 23° 25′ 658″, E 35° 52′ 59″


Habili Gaffar 2Habili Gaffar egy kis kerek zátony nevét a Gaffar a My Rosetta kapitányáról kapta.  Lépcsős kialakítású zátony, válla 22-45 méter mélységben van. A gerinc alakú fennsík 5-6 méter mélyen a felszín alatt húzódik, meredek fala elképesztően gyönyörű lágy korallokkal és gorgóniákkal teli.  A zátonynál nagyon erős az áramlás, merülési profil dugóhúzó formájú Driftes merülés. Mi négy teljes kört tettünk meg, amíg a 25-30 méterről a fennsíkra érkeztünk.
Habili-Gaffar ffA gerincre érve csodálatos korall mező tárult a szemünk elé, rengeteg piros és naracssárga hallal. Az áramlás olyan nagy volt, hogy szint levitt minket a plaóról. Ez a zátony is híres arról, hogy a plató körül csoportosan vadásznak a cápák és delfinek hatalmas szardínia rakokra, főként a téli időszakban (december-február hónapokban). Sajnos mi októberben voltunk lent, gyakorlatilag a legmelegebb időszakban, így nem láttuk őket…A Galériában látható következő fotóimat 2012. Október 11.-én készítettem.
Copyright © ifj. Lőrincz Ferenc – Minden jog fenntartva! All rights reserved!

Vélemény, hozzászólás?