Loullia MV (†1981)

Loullia MV (†1981), Vörös-tenger, Egyiptom


egyiptomzászló_panamaAz egykori teherhajót 1952-ben, Landskronában a svéd hajózási társaság Rederi bocsátotta vízre Svédországban, MS Antonina néven kezdett szolgálni. 1965-ben a Kelet német új tulajdonosa adta neki a Zschopau nevet, amelyet 1978.-ig használt. Az utolsó tulajdonosa keresztelte át a hajót MS Loullia névre. A hajó 1981. szeptember 29-én a Tiran-szorosban futott zátonyra a Gordon Reefen, miközben Aqabából Szuezbe tartott. A legénység minden erőfeszítése ellenére sem sikerült levontatni a Gordon Reefről, ahol a hajótest gyakorlatilag acélzátonnyá vált a korallzátony tetején.


Típus:                           Kereskedelmi hajó
Nemzetiség:                Eredetileg Svéd, majd Keletnémet, végül Panamai. Építés éve 1952. Svédországban
Eredeti neve:               Antonia MV (1952-1695), Zschopau MV (1965~1973), Loullia MV (1973-†1981)
Zátonyra futott:           1981. szeptember 29.
Tömege:                       2271 Bruttó regisztertonna
(1 Brt=2,8 m3)
Méretek (HxSZxM):     107.6 x 14 x 5.8 m
Max. mélység:              3 m
GPS koordináta:          N 27° 59′ 21″, E 34° 27′ 13


Loullia 1

Az egykori teherhajót 1952-ben, Landskronában a svéd hajózási társaság Rederi bocsátotta vízre Svédországban, MS Antonina néven kezdett szolgálni. A korszerűnek számító, 107,6 méter hosszú és 14,5 m széles hajó 14,5 fél csomós sebességre volt képes. Zschopau 11965-ben adták el, onnantól a DSR Rostock keletnémet zászló alatt hajózott és át is nevezték. Új gazdái a romantikusan hangzó Zschopau nevet választották neki, melyet 1978.-ig használt. Az utolsó tulajdonosa, a panamai Blue Mediterranean Shipping Co. Ltd., a keresztelte át a hajót MS Loullia névre. 1981. szeptember 29-én a Tiran-szorosban zátonyra futott. Aqabából tartott Szuezbe, amikor a baleset bekövetkezett, a Tiránszigetek négy zátonya közül a legdélebbi Gordon Reefen, amely 900 m hosszúZschopau 2, elliptikus délnyugatról északkelet felé, s alig 1 m-e a vízfelszín alatt található. A legénység minden erőfeszítése ellenére sem sikerült levontatni a Gordon Reefről, így a legénység biztonságban elhagyta a hajót négy nappal az ütközés után. A Reefen megakadt hajótest gyakorlatilag acélzátonnyá vált, mozdítatlanul meredezett a korallzátony tetején. Aztán fokozatosan megindult a korrodálás. Először a vízben levő részek rozsdásodtak, egyre nagyobb lyukak tátongtak a hajó testén, majd darabok szakadtak le.  Hamarosan elkezdett megrogyni a hajótest, és ugyan pár része felismerhető még három évtized elteltéGordon reefvel is a Louillának, tapasztalatlan szem már nem tudja megállapítani, hogyan festett ez a hajó fénykorában. Miközben a a hajótest alját a Vörös-tenger hullámai megették lassan. 2000-ben egy másik hajó futott zátonyra, amely ketté vágta a hajótestet, s így szakadt le az orr rész. A hajócsavar leszakadt és 180 fokban visszafordulva messze a roncs mögötLouilla a zátonyont található meg. Aztán fokozatosan megindult a korrodálás. Először a vízben levő részek rozsdásodtak, egyre nagyobb lyukak tátongtak a hajó testén, majd darabok szakadtak le.  Hamarosan elkezdett megrogyni a hajótest, és ugyan pár része felismerhető még három évtized elteltével is a Louillának, tapasztalatlan szem már nem tudja megállapítani, hogyan festett ez a hajó fénykorában. Amikor a zodiákkal behajóztunk a megmaradt felépítmény alá, egészen félelmetes érzés kerített hatalmába, mintha egy hatalmas állat hasába találtuk volna magunkat…

loullia2_HR
A roncs egyike a leglátványosabb roncsoknak a Vörös-tengeren, sajnos nem merülhető, mivel gyakorlatilag a felszínen van az egész hajó, csupán néhány alkatrész található meg körülötte a sekély vízben, amelyek hálás témák a feles képhez a búvár fotósok számára. Magát a Gordon Reefet a másik oldalán délről merülik a búvárok.
Loullia-Wreck 2Azok, akik az egyiptomi Sharm el-Sheik nyaralóhelyre utaznak, akár a partról is láthatják a Louilla nevű hajó roncsát. A Gordon Reefen megakadt hajótest gyakorlatilag acélzátonnyá vált, mozdítatlanul meredezik az igazi korallzátony tetején, s szép lassan elfogy. A búvárok körében jól ismert a Gordon Reef, ami a felszín alatt pompás élővilágáról ismert, míg odafenn a rozsdásodó maradvány fémjelzi.A Galériában látható fotókat 2014. Augusztus 6.-án készítettem.
Copyright © ifj. Lőrincz Ferenc – Minden jog fenntartva! All rights reserved!

Vélemény, hozzászólás?