Marsa Shagra in Blue Hour, Eco-Lodge Shagra Village

Marsa Shagra in Blue Hour, Eco-Lodge Shagra Village


Hurgadától 3 órányira délre Marsa Shagra egyike az Eco-lodge Shagra Village azon három dél-egyiptomi öko búvárfaluknak (Marsa Shagra, Nakari és Wadi Lahami), melyek igyekeznek a búvárkodás tömegturizmus jellegét visszafordítani, és lehetővé tenni, hogy a búvárok természet közeli környezetben lakjanak és korlátlanul merüljenek partról a házi zátonyon. A három búvárfalut üzemeltető cég 1989-ben alakult, elsőként kínálva búvárkodást a déli Marsa Alami régióban. Galériában látható fotóimat napkelte előtt és naplemente után kék órában készítettem 2016. augusztusában.


A faluba látogatóknak 3 különböző típMarsa satorusú szállás között választhatnak: Sátor illetve Royal Sátor, a kétszemélyes Hut, ami fürdőszoba nélküli sorház illetve a fürdőszobákkal kialakított Chaletek, amiket ikerházként építettek meg a telepen. A fogadó épület és a közösségi épületek is a helyi népi építészeti jegyeket hordozzák magukban, ami varázslatos hangulatot áraszt. Érdemes ide látogatni, mert azon kevés helyek közé tartozik, ami úgy szolgálja ki a búvárokat, hogy közben semmi a nyugati civilizált világra jellemző felesleges luxus, pazarlás, itt minden a búvárkodásról szól. Egy fantasztikus hetet töltöttünk itt, ami a jövőben még biztos meg fog ismétlődni majd. A búvár falu szépsége miatt a galériába feltettem néhány képet az épített környezetből is, a merülőhelyeken kívül.

A környéken nincsen nagyváros, csak szálloda telepek, így a környező Marsa chaletzátonyok szinte érintetlennek mondhatók, így igen gazdag az élővilág, sőt sok különleges, és a partok mellett ritka fajjal is találkozhatunk. Házi zátony a Marsa Shagra-i bázis öblében található, kitűnő korall zátony ad változatos élővilágával remek merülésekre lehetőséget. Északi és Déli zátonyok, amelyeken felváltva merülhetünk kedvünkre. A parttól fokozatosan mélyülő tenger egészen 50 m ereszkedik le a zátonyrendszer külső oldalán. A partról történő merüléseket Zodiákok segítik így kényelmessé és változatossá téve a merülést. A Marsa hutházi-zátonyon korlátlan merülésre van lehetőség ami egy egyhetes ott tartózkodásunk során 25 merülést tett lehetővé számomra. Naponta két szervezett merülésen vettünk részt, melyek során találkoztunk hatalmas teknősökkel, delfinekkel, gitárcápákkal és egy dugonggal is (tengeri tehén), ami  egy életre szóló élmény volt számomra. A házi zátonyos történő merülések élővilágban nagyon gazdagok, a merülések során teknősök, murénák, gömbhalak, íjhalak, tetemes indián makréla rajok,  kék pettyes tüskés ráják, medúzák, barrakudák, tűzhalak, oroszlánhalak,   hatalmas sügérek teszik érdekfeszítővé a merüléseket. Az éjszakai merüléseket pedig nem szabad kihagyni, szinte megelevenedik az   öböl éjjel, persze leginkább ragadozó halakkal. A tűzhalak és oroszlán halak teljes pompájukban táncolnak  lásd.
Galériában látható fotóimat napkelte előtt és naplemente után kék órában készítettem 2016. augusztusában.  A 2015. évben megnyertem a havi fotóversenyt, melynek nyereménye a 2016. augusztusi  ajándék “all inclusív” út volt! 
Copyright © ifj. Lőrincz Ferenc – Minden jog fenntartva! All rights reserved!