Mohammed Hasabella (†2007) Vörös-tenger, Egyiptom

Mohammed Hasabella (†2007), Hurghada, Vörös-tenger, Egyiptom


egyiptomA Hurghadai kikötőben az Izraellel folytatott 6 napos háború első napján 1967. június 6-án eltalált és a kikötő elé kivontatott El Mina roncstól délnyugati irányban található vonóhálós halászhajó. A halász hajó roncsa alig egy perc úszásra van a híres aknakereső hajó roncsától (cca 50 méterre), így egy merülés alatt mindkettőt meg lehet merülni. A hajó orral a híresebb roncs irányában hasán nyugszik 34 méter mélységben hajócsavarjától megfosztva.


Típus:                            Halászhajó
Nemzetiség:
                 Egyiptomi Haditengerészet, Építés éve : ismeretlen
Elsüllyedt:                     †2007. szeptemberében ütközés miatt
Tömege:                        –

Méretek (HxSZxM):      –
Max. mélység:              34 m
GPS koordináta:           N 27° 13′ 532″, E 33° 50′ 845


A Mohammed Hasabella vonóhálós halászhajó orral az Izraellel folytatott 6 napos háború első napján 1967. június 6-án eltalált El Mina aknakereső hajó roncsának irányában hasán nyugszik 34 méter mélységben hajócsavarjától megfosztva.
A hajó 2007. szeptemberében süllyedt el, egy ütközés során sérült meg.  A hajó felső tetőszerelvényei 20 méter mélységben kezdődnek.  A két roncs között a távolság alig több mint 300 méter ami kb. egy perc alatt könnyedén megúszható. A teljes egészében látható halászhajó fantasztikus látványt nyújt a búvárok számára, számos lágykorall telepedett meg rajta, s vele együtt komoly élővilággal, a fotósok számára  nagyon hálás témát nyújt!
A két roncs egy merülés során egyszerre megnézhető, ami viszont így biztosan dekompressziós merüléssel jár majd, de a látvány miatt minden bizonnyal megéri majd!A Galériában látható fotókat 2015. március 30-án készítettem.
Copyright © ifj. Lőrincz Ferenc – Minden jog fenntartva! All rights reserved!

Vélemény, hozzászólás?