MY Legend – Safari Boat (†2002), Vörös-tenger, Egyiptom

MY Legend – Safari Boat (†2002), Vörös-tenger, Egyiptom


egyiptom2002. október 19-én a reggeli órákban a MY Legend nevű safarai hajó 14 fő utassal és 6 fős személyzettel észak felé hajózott. A generátor nem működött, a hajó sötétben GPS nélkül haladt, 05.40. futottak rá Sha´ab Marsa Alam zátony szikláira. A baleset során nem sérült meg senki sem, a segítségükre Marsa Alamból érkező hajóra szálltak át a teljes személyzet és az utasok is, miközben a hajó kevesebb mint 2 óra alatt elsüllyedt.


Típus:                            Búvárhajó (fa szerkezetű)
Nemzetiség:
                 Egyiptomi
Elsüllyedt:                     †2002. október 19.
Tömege:                        –

Méretek (HxSZxM):       30 m x 7 m x 4 m
Max. mélység:              15 m
GPS koordináta:           N25° 4′ 16.79″, E34° 56′ 15.61″


My legend II. Hubert Sidowski © 2007

 

my Legend2002. október 19-én a reggeli órákban Sha´ab Marsa Alam zátonyra futott a My Legend nevű szafarai hajó 14 fő utassal és 6 fős személyzettel. A hajó Mars Alamból indult mély déli szafarira. Annak ellenére, hogy négy hónapppal korábban vizsgázott a HEPCA szigorú előírásai szerint, kezdetektől fogva rengeteg műszaki problémával küzdöttek. A hajón elromlott a GPS, s a kapitány az utasokét használva vezette a hajóját. Aznap éjjel a Sha´ab Samadai  Dolphin Reefen horgonyoztak, ahonnan hajnalban 04.00. órakor indultak el északra. A generátor nem működött, a hajó sötétben GPS nélkül haladt, a kapitány által jól ismert úton. 05.40. kor az utasokat a Sha´ab Marsa Alam zátony sziklái ébresztették. A merülésvezető két fő személyzettel azonnal lemerült felmérni a károkat, majd arab nyelven kezdtéSha'ab Marsa Alam ff1k megszervezni a mentést és adták le a vészjelzést a rádión, hogy ne törjön ki a pánik. A baleset során nem sérült meg senki sem, a hajó kevesebb mint 2 óra alatt elsüllyedt, az utasoknak azonban volt ideje átszállni a mentésükre az 5 km-re lévő Marsa Alam kikötőből érkező hajóra. A hajó a teljes készletével, néhány személyes tárggyal a fedélzetén lett a tenger fogja. A személyzet és segítségre érkezők is nyugodtan, szakszerűen végezték a dolgokat. (forrás: Kurt König, München – aki a My Legend zátonyra futásakor a hajó merülésvezetője volt.
Az első képen a my Legend van 2002. október 19-én látható az elsüllyedés közben (forrás:©  www.seawolf-diving.de) A 30 méter hosszú, 7 méter széles fahajó 12-15 méter mélységben áll a homokban. Egy ilyen roncs látványa minden alkalommal Sha'ab Marsa Alam ff3elgondolkoztat, hogy a tenger milyen gyorsan magáévá teszi az ember által készített tárgyakat. A következő képeken látható, hogy az elsülyedését követő 5. évben mennyire egyben volt a hajó lásd Hubert Sidowski 2007-ben készített két fotóján.
2012-ben 10 évvel a hajó zátonyra futását követően, mára a  faszerkezetű hajóból már szinte csak a váza maradt meg, ami nemsokára teljesen szétesik majd, mivel a fedélzetet merevítő összekötő gerendák közül is csak mutatóban maradtak. A roncs hajó egyre inkább hasonlít egy szemétdombra. Még öt év és már nem is emlékeztet majd már hajóra sem… De még ebben az állapotában is megkapó látványként tárul a szemünk elé a roncs a sziklák mögül. A halrajokkal az előtérben a wc-k, evőeszközök, tálcák stb. látványos fotó témát kínált fel számomra.A Galériában látható fotókat 2012. október 08-án készítettem.
Copyright © ifj. Lőrincz Ferenc – Minden jog fenntartva! All rights reserved!

Vélemény, hozzászólás?