Nemo 33 Brüsszel

Nemo 33 medence, Brüsszel


Nemo 33 a világ legmélyebb beltéri medencéje volt (egészen 2014. június 5,-ig, amikor átadták Padovában az Y-40 medencét). A búvárkodásra kialakított medence John Beernaerts belga búvárszakértő tervei alapján Belgiumban, Brüsszelben épült fel, amely több, lépcsőzetesen elhelyezett platformból áll. medence 2,5 millió literes térfogatát klórmentes, napelemekkel 32 Celsius-fokosra melegített forrásvízzel töltik fel. A Nemo 33 egyaránt alkalmas kezdő és tapasztalt búvárok számára is. További érdekesség, hogy az épületben található Thai étterem ablakaiból figyelhetjük a búvárokat, ami különleges hangulatot nyújt a helynek.


Merülőhely jelege:       Épített medence, (klórmentes) szűrt forrásvízzel feltöltve.
Látnivalók:                    Időszakos víz alatti kiállítás, korábban egy Smart autó, most búvár harang étterem

Ötletgazda
:                   John Beernaerts
Átadás:                         2004. május 1.
Max. mélység:              33 m
(teljes mélység 34,5 (113ft) 5m  illetve 10 méter mélységben teraszokkal
Víz hőmérséklet:          33°C

Látótávolság:               +30 m
Medence térfogat:        2.500.000 liter (2.500 m3)
Pontos cím:                   Rue De Stalle 333 Uccle Brussels, B-1180 Belgium
GPS koordináta:           N 51°49′ 59″, W 0°17′ 45″
Weboldal:                      www.nemo33.comA medencét 1997-ben kezdték építeni John Beernaerts, híres belga búvár tervei alapján,  aki “merjünk nagyot álmodni” alapon úgy döntött, hogy Bora Borát varázsolja Brüsszelbe. Halak és növények ugyan nincsenek, de időnként víz alatti kiállításokat rendeznek. 2,5 millió liter 33 fokos klórmentes forrásvízzel töltötték fel a medencét (napelemekkel fűtik), úgyhogy legalább a hőmérséklet trópusi viszonyokat idéz. 2004. május elsején adták át és azóta kedvelt célpont külföldiek számára is, sokan ezért választják Brüsszelt citytrip céljából. A lehetőségekről a  Nemo honlapján több nyelven is tájékozódhatunk, van búvártanfolyam, de lehet simán merülni is (openwater vagy egy csillagos búvár csak haladóbúvárnál magasabb pld. háromcsillagos végzettségű búvárral merülhet!). A Nemo 33 sokáig a világ legmélyebb beltéri medencéje volt (egészen 2014. június 5,-ig, amikor átadták Padovában az Y-40 medencét)  Belgiumban, Brüsszelben épült fel. A búvárkodásra kialakított medence több, lépcsőzetesen elhelyezett platformból áll. A medencében különböző mélységekben találhatók átjárók, alagutak és kamrák, valamint vízalatti barlangok 10 méteres mélységben. Emellett két nagy sík felületű térséget is kialakítottak 5, illetve 10 méter mélyen. Továbbá egy nagy henger alakú gödör is található, amelynek mélysége 33 méter. (a medence valóságban 34,5 méter , viszont egy perforált fémlemez zárja le azt 33 méter mélységben, ami a medence feneéket képezi.)
A medence 2,5 millió literes térfogatát klórmentes, napelemekkel 33 Celsius-fokosra melegített forrásvízzel töltik fel. A Nemo 33 egyaránt alkalmas kezdő és tapasztalt búvárok számára is. Alkalmanként vízalatti fotó kiállítást is  rendeznek. Azoknak a búvároknak, akiknek több ideig tart lejutni az aljára három túlnyomásos szobát alakítottak ki, amelyben folyamatosan megújul a levegő. A búvárokat 14 vízalatti ablak mögül meg is lehet figyelni. Akinek nincs kedve merülni az beülhet a Nemo 33 éttermébe is, amelynek ablakaiból figyelheti a bátor merülőket. A hozzátartozók vagy a merülés végén a búvárok is  thai étteremben fogyaszthatnak, ahonnan figyelemmel lehet kísérni a merüléseket egy ablakon át. A NEMO33, az év 365 napján nyitva áll a kezdő és haladó búvárok számára egyaránt. A fűtött, 33°C-os, iható tisztaságú enyhén ásványos vízben, a látótávolság kiváló, még 33 méter mélyen is, ahol a beépített lámpákkal, szükség szerint nappali fényben búvárkodhatunk.  A medencében kialakítottak több platformot, különböző mélységekben, ahol lehetőség van tanulásra, gyakorlásra egészen a kezdő búvártanfolyamtól a hivatásos szintig. Akár barlangi jellegű merüléseket is végezhetünk a különböző szinteken elhelyezett járatokban, ahol az üregek friss levegővel vannak feltöltve. Ezenkívül van sima úszásoktatás is kiscsoportos formában, bébiúszás, aquaspinning (vízalatti bicikliedzés és aquagym).   A Nemo 33-ban a biztonság a legfontosabb, ennek érdekében saját felszereléssel nem merülhetsz, csak maszkot és uszonyt vihetsz magaddal. A medence mélysége ellenére az első 10 év alatt több mint 300.000 balesetmentes merülést hajtottak végre a búvárok!


Y-40 medence Padova és Dive4life Siegburg 

2014 júniusa óta már a Padova városában található búvármedence átvette a világ legmélyebb medence címet a maga 40 méter mélységével, vize 32-34 fokos, 21 x 18 négyzetméter alapterületű és több mint 4.300 köbméter kristálytiszta gyógyvizet tartalmaz. 2014. június 5-én adták át az Y-40 medencét, amely a búvárok álma. Mivel igen meleg a gyógyvize, ezért akár búvárruha nélkül is merülhetünk . További érdekes épített medence a németországi Siegburg – Dive4life.  A Siegburg városában található búvármedence 20 méter mély, 26 fokos, 18 és 10 méter átmérőjű és több mint három millió liter kristálytiszta vizet tartalmaz. Az újonnan épült fedett Dive4Life búvárközpont Siegburg, Köln közelében a legnagyobb létesítmény a maga nemében Európában. A medencében elsüllyedt város, cápák, kiépített platók teszik változatossá a merülést.


A medence fő attrakciója nyitás óta 10 éven át egy Smart autó volt, ami teljesen kibelezve s biztonságossá téve ált az 5,0 méteres mélységben. 2016 év végén viszont ezt elsőként a világon egy víz alatti étterem nyílt a helyén, ami nem más mint egy búvár harang. A mély medence megalkotójának, John Beernaerts-nek az újabb ötlete a Gyöngy (The Pearl) névre keresztelt gömb alakú létesítmény, melybe búvárfelszereléssel, alulról úszhatnak be a vendégek, akiknek búvárok szolgálják fel a különleges menüt. A buvár harangba alulról egy csapóajtón lehet bejutni de csak a jacket levételével. „Új korszakot nyitunk az éttermek történetében” – mondta John Beernaerts, aki egy évtizede építette meg Brüsszelben a Nemo33 medencét. A The Pearl megvalósítása egy évbe telt, számos tervet kipróbáltak, míg kifejlesztették a legalkalmasabb formát. Az étteremben fejenként 99 euróba (cca 30 ezer forint) kerül egy ebéd, de a vendégek szerint páratlan élmény.A következő video mutatja be ezt használat közben kedvet csinálva annak kipróbáláshoz: 

 

 
A medencében biztonsági okokból komolyabb vízalatti kamerát, vakuk karokkal tilos bevinni, azt hogy mi fotózhattunk jó előre leleveleztük, de mindezek ellenére is komoly ellenállásba ütköztünk a belépéskor, biztonásági okokra hivatkozva…
A Galériában látható fotóimat 2017. február 3-án készítettem.
A vízalatti képeken látható modellek : Kurucz Balázs, Tóth Péter, Bertók Krisztián.
Copyright © ifj. Lőrincz Ferenc – Minden jog fenntartva! All rights reserved!