egyiptomEgyiptomi merülőhelyek

 

 


Merülőhely jelege:           Koralzátonyok, homokos, sziklás, hasadékos, tengeri füves, nagyon változatos.
Látnivalók:                       Lágy és kemény koralok, falak, oszlopok, kisebb barlangok, canyonok és hajóroncsok 
Időjárás:                           Tél és tavasz enyhe kevés csapadékkal, sok széllel, a nyár forró és száraz
Víz hőmérséglet:             20°C – 28
°C  délen nyár végére elérheti a 30°C-ot is!
Látótávolság:                   20-40 m (áprilisban algavirágzáskor a legrosszabb)
Élővilág
:                           Színpompás halak, delfinek, cápák, muréna, barrakuda, csigák, rákok stb.


Red Sea full LFA Vörös-tenger Afrika és Ázsia (közelebbről az Arab-félsziget) között helyezkedik el. A Báb el-Mandeben keresztül az Indiai-óceánba nyílik, a Földközi-tengerrel pedig a Szuezi-csatorna köti össze. A Vörös-tenger a görög Erüthra Thalassza kifejezés egyenes fordítása. Latin megfelelője a Mare Rubrum. A Vörös-tenger területe körülbelül 450 000 km², durván 1900 km a hosszúsága, 300 km a szélessége. Legnagyobb mélysége 3039 méter, míg az átlagos mélysége 500 méter. A Vöröstenger partján lévő országok nyugaton Egyiptom, Szudán, Eritrea, Djibuti és Szomália míg nyugaton Israel, Jordánia, Szudán és végül Yemen. Ezek közül a legnagyobb búvár élet Egyiptomban van.

A Vörös-tenger a világ egyik legismertebb és ár érték arányban a legjobb úti cél a búvárok számára, amelyek közül az Egyiptom vörös-tengeri partszakasza a leglátogatottabb. Ez az arab ország vonzza a legtöbb magyar búvárt is. Az afrikai ország sajátos hangulata mindenkit magával ragad. A kétarcú ország egyszerre rendelkezik olyan látnivalókkal, mint a piramisok vagy a Királyok Völgye, s közben az  elképesztő szegénység és nyomor mellett elegáns luxus szállodák sorakoznak a Vörös-tenger partján.  A legismertebb nyaralóhelyek északon Hurghada, Dahab és  Sharm El Sheikh,  délen Safaga és Marsa Alam.


Red Sea észak LFÉszakon a legismertebb búvár célpontok : Hurghada, Sharm El Sheik és Dahab.  Sharm El Sheikből a legkönnyebben elérhető a legendás Ras Mohammed a Sínai-félsziget legdélibb pontja, és innen indulnak a Tiran-szoros zátonyainak merülésére is. Hurghadából a Giftun nemzeti parkba, a Gota Abu Ramadára és számtalan más merülőhelyre mennek a búvárhajók. A Hurghada környéki merülőjhelyek nagyon szépek, azonban a napi hajókkal túl zsúfolva nagyon terheltek, egy-egy híresebb merülőhelyen nem ritka a 10-15 napi hajó egyidejű lekötése sem, ami akár 300-400 búvárt jelent a zátonyon! Sajnos az  évtizedek óta tartó “búvár invázió” miatt egyes zátonyokat már le kellett zárni a koralok regenerálódása érdekében, s az igazi érintetlen élővilág északon mára csak a nemzeti parkokban található meg!  Delfinek elvileg bárhol előfordulhatnak, de víz alatt sokkal ritkábban látni őket, mint a felszínen. A legjobb esélyekkel a Hurghada közeli, északi helyeken lehet rájuk számítani. Cápákkal azonban inkább délen és a nyiltengeri zátonyokon találkozhatunk, tavasszal vagy késő ősszel. Északi merülő helyek hajóroncsai közül a legérdekesebbek a Thistlegorm, Giannis D, Carnatic, Rosalie Möller, ezen túl számos érdekes sziklaalakzatok merülésére több helyen van lehetőség (barlangok, canyonok,üregek stb.), melyek közül a legismertebb a dahabi Blue Hole. A merülő helyeket általában napi kihajózásos merülésekkel lehet elérni, a szállodákból a búvárok nagyobb méretű búvárhajókra kerül fel az összes vendég, akik az egész napot a vízen töltik, és étkezésre is lehetőség van, ez napi két merülést biztosít. Északon Dahab és Délen Marsa Shagra, Nakari területén pedig a parti merülések vagy motorcsónakos merülések a jellemzőbbek. Több helyen akár no limit merülés is biztosított! Az igazán érintetlen és legjobb merülő helyek pedig a nyíltengeri zátonyok, melyeket hajós szafari túrákon lehet látogatni, melynek során a búvárok egy hétig a hajó fedélzetén laknak, ami nagyon kényelmes és az éjszakaival együtt napi négy merülés is belefér a túrákba.


Red Sea dél LFDélen Safaga, mélydélen pedig Marsa Alam a legnagyobb forgalmú búvár célpont, ez utóbbi rendelkezik nemzetközi repülőtérrel is, ahova főként chrater járatok érkeznek nyugaturópából.  Az ország déli részén még nincs kiépítve  olymértékben a búvár turizmusra az infrastruktúra, ennek megfelelően a merülések nagy részét safari hajók bonyolítják, melyek Mars Alam kikötőjéből port Ghalibból futnak ki. A déli merülő helyek között a legismertebb a cápás helynek számító Elphinstone-zátonyt napi kihajózással Marsa Alamból lehet elérni, de szafarihajók is gyakran útbaejtik. A Brothers-szigetek, a St. John’s, a Deadalus, a Zabargad zátonyok szafarihajókkal közelíthetőek meg. A legjobb cápás helynek a Brother-szigetek számítanak, illetve szinte mindig lehet látni őket az Elphinstone zátonynál. A cápák viselkedése viszont fajonként eltérő. Leginkább szirtcápákat látnak a búvárok, illetve az őszi hónapokban az Elphinstone közelében az óceáni fehérúszójú cápák merészkednek egészen a búvárok közvetlen közelébe. A Daedalus zátonynál szintén ősszel jó eséllyel bukkannak fel pörölycápák. A hajóroncsok közül délen a Salem Express komphajó a legvonzóbb célpont a roncsok kedvelőinek. Délen Marsa Shagra, Marsa Nakari és Wadi Lahami a három dél-egyiptomi öko búvárfaluk, amelyek igyekszenek a búvárkodás tömegturizmus jellegét visszafordítani, és lehetővé tenni, hogy a búvárok természet közeli környezetben lakjanak és korlátlanul merüljenek partról a házi zátonyon, partról vagy  motorcsónakról amelyekkel  kiviszik és vissza hozzák őket a zátonyokhoz.


Copyright © ifj. Lőrincz Ferenc – Minden jog fenntartva! All rights reserved!