Horvátországi merülőhelyekhorvátország

 

 


Merülőhelyek jelege:   Sziklás, köves, kavicsos, homokos
Látnivalók:                   Hajóroncsok, repülőgépek, barlangok stb.

Időjárás, éghajlat:        áprilistól októberig ideális, kora tavasz és a késő ősz szeles lehet.
Víz hőmérséklet:          Felszínen felmelegszik 22°C -ig, de 30 m alatt főleg északon 15
°C alatt marad
Látótávolság:               5-30 m mélység és szélfüggő, (szélcsendben és csendes eső után legjobb)
Élővilág
:                      A kisebb-nagyobb halrajok rája, muréna, csikóhal, szent péter hal ritkábban, különféle csigák, rákok, gorgóniák, szivacsok gyakrabban láthatók.


Horvátország dive map LF

Az Adria a magyar búvárok között a földrajzi közelségének köszönheti elsősorban a népszerűségét, annak ellenére, hogy nem rendelkezik a Földközi-tengerhez hasonló különleges merülőhelyekkel, azonban a hazai és szomszédos országok édesvízi merülőhelyeihez képest mindenképpen a  tenger, melynek habjai egészen Trianonig még a Nagy Magyarország partjait nyaldosták…! Az Adrián korábban kedvező árú egész éves merülési engedély birtokában gyakorlatilag szabadon lehetett merülni szinte az egész partszakaszon. Ez az ideális állapot mára megszűnt, így általában búvárbázisokról lehet csak merülni. Egyre több színvonalas magyar búvárbázis is működik az országban, tehát Horvátország minden bizonnyal a jövőben is a magyar búvárok egyik legkedveltebb úticélja marad majd.

A Kvarner-öböl leghíresebb szigete a magyarok által is ledvelt Krk, de ez mellett Pag és  Cres is számos merülőhelyet tartogat számunkra. A legtöbb roncs az Isztrián és a Vis sziget körül található, de természetesen a teljes szakaszon akadnak roncsok, üregek, azonban a leggazdagabb élővilággal a Kornati Nemzeti Parkban találkozhatunk, ahol a védettséget élvező részeken háboríthatatlanul élnek az élőlények. A leghíresebb roncsok is védettséget élveznek, mint a Barun Gautch vagy a Colioranus.

Sok merülőhely elérhető partról is, de a jobbak mindenképpen hajós merülések, a fenti térképen ábrázoltam az összes merülőhelyet. Az ország partszakaszát általában három térségre osztják: Északon az Isztria, Középen a Kvarner és a Délen Dalmácia. Gyakorlatilag az egész partszakasz végig merülhető a Szlovén határtól Montenegróig!


 Copyright © ifj. Lőrincz Ferenc – Minden jog fenntartva! All rights reserved!