máltaMáltai merülőhelyek

 

 


 Merülőhely jelege:          Homokos, sziklás, hasadékos, tengeri füves.
Látnivalók:                       Természetesen és mesterségesen elsúlyesztett hajóroncsok, barlangok 

Élővilág
:                           Muréna, tonhal, rákok, morgóhalak, tengeri férgek stb.
Időjárás:                           Tél és tavasz enyhe de csapadékos, nyár forró és száraz
Víz hőmérséglet:             Tavasz és késő ősz 19°C – 23
°C nyáron 27°C
Látótávolság:                  15-40 m (tavasszal a legjobb) általában tiszta “tenger kék” víz


malta dive map LFMálta a Földközi tenger közepén, Szicíliától 81 km-re dél nyugatra található törpe állam. A volt Brit gyarmat, öt szigetből álló szigetcsoport, ami központi fekvése miatt fontos szerepet tölt be a Földközi-tengeren. Európai viszonylatban egyedül álló búvárélményekkel ajándékozza meg az ide látogatókat. Málta és Gozó (a két legnagyobb sziget) merülőhelyei között egyszerre találhatnak zátonyokat, barlangokat és hajóroncsokat a merülés szerelmesei. Ez utóbbiak egy része a két világháborúban sűlyedt el a sziget körül.  Az 1990-es évektől pedig a helyiek felismerték, hogy a mesterségesen elsűlyesztett hajók további turisztikai célpontokká valnak az egyre növekvő búvárközösség számára! Mind Máltán, mind Gozón számos jól felszerelt búvárbázis működik a szigetek több pontján, de a kis távolságok miatt gyakorlatilag elhelyezkedéstől függetlenül minden helyet merülnek. Lehetőség van az önálló búvárkodásra is, hiszen a legtöbb merülőhely a partról elérhető, az ide utazók többsége azonban vezetett merüléseken vesz részt.

A szigeteken mind a parti, mind a hajós merüléseknek széles a választéka és az áruk is korrektnek mondható. A fenti térképen az összes merülőhely jelölve van, számokkal a parti merülőhelyek, míg  betűkkel a hajóval elérhetők! Több ismert roncs is van, elsősorban Málta környékén: a Rozi, vagy a hatalmas Um El Faroud tanker mellett repülőgép- és tengeralattjáró roncsot is lehet merülni, illetve a technikai búvárok is merülhetnek mélyen fekvő roncsokat. A második világháborúban elsüllyedt roncsok közül a legismertebb a sekélyen nyugvó HMS Maori, míg a mesterséges zátonyok közül a már említett Rozi és a 2007-ben elsüllyesztett P29 gyakran látogatott. Gozo közelében is süllyesztettek kisebb hajókat búvárlátványosságként. Több jól ismert üreg vonzza emellett a búvárokat, leginkább Comino és Gozo szigetén. Az élővilág a Földközi-tenger más pontjaihoz hasonlítva gazdagabb, de elsősorban nem ez a fő látványosság, hanem a roncsok és barlangok! A késő nyáron 27 fok körüli vízhőmérséklet pedig ideálissá teszi a búvárok számára, bár a tavaszi-késő őszi 19-23 fok sem olyan rossz.

Málta rétegvonalas black LF.A főleg angol turisták körében népszerű szigetek (sokáig volt angol gyarmat, ezért a helyiek valamennyien beszélik is az angolt) elsősorban a száraz, forró nyáron hemzsegnek a turistákról. De a viszonylagosan enyhe tavasz és ősz is sok turistát, főleg búvárt vonz. Az utazást megkönnyíti, hogy Málta is EU tagország 2014.-ben Magyarortszággal egynapon lépett be, 2008. január 1-től pedig hivatalos pénzneme az euro. Ráadásul könnyen szervezhető egyénileg is út, hiszen az Air Malta és Wizz Air közvetlen budapesti járata, az interneten keresztül könnyen és olcsón foglalható szállások és a színvonalas bázisok leegyszerűsítik az utazó dolgát.


A merülőhelyeket bemutató Galériákban látható fotók 2013. októberében készültek, amikor szigetország egyetlen magyar bázisát, a Nagy Gábor által üzemeltetett  LAGOON  DIVE CENTER-t látogattuk meg.
Copyright © ifj. Lőrincz Ferenc – Minden jog fenntartva! All rights reserved!