Salem Express MV (†1991), Vörös-tenger, Egyiptom

Salem Express MV (†1991), Vörös-tenger, Egyiptom


egyiptom Vörös-tenger 1991. decemberében a szaúd-arábiai Jeddah kikötőből hazafelé tartó mekkai zarándokokat vitt a fedélzetén. A hivatalos adatok szerint a komp 578 utast szállított és 72 fő személyzet tartózkodott a fedélzeten. A megengedettnél jóval zsúfoltabb hajón a nem hivatalos adatok szerint, több mint 1600 utas tartózkodott amikor Port Safaga felé a Hyndman zátony csatornáján, így nagyjából két óra hajózást megspórolva December 16.-án éjfél után zátonyra futott.


Típus:                            Komphajó
Nemzetiség:
                 Egyiptom, Építés éve 1976. Franciaországban,
Eredeti neve:                Fred Scamaroni

Elsüllyedt:                     † 1991. december 16. (Hivatalosan források szerint fedélzetén 578 fő+ 72 személyzet)
Túlélők száma:              Nem hivatalos forrás szerint több mint 1600 fő volt a hajón, a túlélők száma ebből csak 180 volt !
Tömege:                        4771 Brutto regisztertonna
(1 Brt=2,8 m3)
Méretek (HxSZxM):      100 m x 18 m x 4,9 m
Max. mélység:               35 m
GPS koordináta:           N 26° 39′ 01″, E 34° 03′  48″


IMG_2488


A komphajó 1976.-ban épült Franciaországban Fred Scamaroni néven, Marseillesben szolgált, majd a 80-as években került át salem express 02Egyiptomba. 1991. decemberében a szaúd-arábiai Jeddah kikötőből hazafelé tartó mekkai zarándokokat vett a hajó a fedélzetén a hivatalos adatok szerint a komp 578 utast szállított és 72 fő személyzet tartózkodott a fSalem Express ffedélzeten. Keleti szokás szerint ennek ellenére a hajó természetesen jóval zsúfoltabb volt és nem hivatalos adatok szerint több mint 1000 utas tartózkodott a fedélzeten Port Safaga felé. salemExpress-2December 16.-án éjfél után, alig 17 km-re a végcéltól, Moro kapitány úgy döntött, hogy lerövidíti a hazai kikötőbe vezető utat. Bevett szokás volt a Hyndman Reef és a viszonylag közeli Abu Kefan közötti csatornán áthajózva nyerni néhány kilométert mintsem a lényegesen hosszabb ideig tartó, ám az alattomos korallzátonyokat elkerülő, kijelölt útvonalon megközelíteni a safagai kikötőt. Ezt megelőzően a kapitány többször is vezette át már a Salem Express-t a Hyndman zátony csatornáján, így nagyjából két óra hajózást megspórolva.


salem_express


A katasztrófa napján azonban szokatlanul erős volt az áramlás a csatornában. A lecsökkentett sebesség miatt a hajó észrevétlenül a Salem wreck 1 Salem wreck 2Hyndman zátony déli, igen sekély korallplatós vége felé sodródott. Sajnos ahhoz még mindig elég gyorsan haladt a komp, hogy a téves navigáció miatt az orr-része túl nagy erővel ütközzön a zátonynak.A becsapódás ereje közel 10 méteres léket ütött a hajóorr baloldalán. Ennél sokkal nagyobb baj volt azonban, hogy az ütközés miatt a járművek beállását szolgáló hátsó rámpa lenyílt. A léken és a kinyílt rámpán át percek alatt sok ezer liter tengervíz zúdult a hajótér belsejébe. Emiatt a komp menthetetlenül megdőlt és jobb oldalára fordulva, kevesebb, mint 20 perc alatt elsüllyedt. A szerencsétlen utasok többségét álmában érte a katasztrófa. A Salem Express olyan gyorsan süllyedt el, hogy sok ember el sem tudta hagyni a kabinját, vagy a belső tereket, mielőtt azok felteltek volna vízzel. A nem hivatalos SALEMforrás szerint tösalem_express_drawingbb mint 1600 fő volt a hajón, a túlélők száma ebből 180 volt, ha ez igaz, akkor az áldozatok száma meghaladta az 1400 főt!  A mentés igen rosszul szervezett és kapkodó volt, ami miatt a süllyedő hajót már elhagyott utasok közül is sokan a háborgó tengerbe vesztek. A szerencsés túlélők csak alig 180-an voltak.A következő napokban még számtalan holttest bukkant fel a hajó körül és attól jóval távolabb is. Emiatt az egyiptomi haditengerészet megtiltott minden fajta tevékenységet a közelben, ezzel évekig nyugalmat hagyva a még most is hajó mélyebb belsejében rekedt közel 300 vízbe fúlt áldozatnak.


salem_express_draw2A Galériában látható fotókat 2014. augusztus 13-án és 2015. Július 5-én készítettem.
Copyright © ifj. Lőrincz Ferenc – Minden jog fenntartva! All rights reserved!

One Response

  1. Hátborzongató és egyben elképesztően gyönyörű is ez a roncs! A sok szerencsétlen áldozat személyes holmija láttán, különös szorongás fogja el az ember ezen a roncson, főképp a raktérben…

Vélemény, hozzászólás?