Sha’ab Marsa Alam – Vörös-tenger, Egyiptom

Sha’ab Marsa Alam – Vörös-tenger, Egyiptom


egyiptomSha´ab Marsa Alam zátony a Marsa Alamból induló Szafari hajók kedvelt “check dive” merülőhelye. Maximum 15-20 méter mélység, a jó látótávolság és a 2002-ben elsüllyedt My Legend nevű szafarai hajó lassan elfogyó roncsával a háttérben ideális merülőhely. A színes korallok gyönyörű szépek. A zátony mentén kisebb ráják, krokodil halak láthatók a finom homokban. A fa hajóroncs felépítménye gyakorlatilag mára már teljesen megsemmisült, de ezzel egy időben kezdik birtokba venni azt a tenger élőlényei.


Merülőhely jelege:        Zátony, homokos, korall gardenek 
Látnivalók:                    Korall gardenek, MY Legend szafari hajó roncsai

Élővilág
:                        Ráják, bohóchalak, spanyol táncos, krokodil hal, tűzhalak, számtalan halfaj…
Max. mélység:              15  m

Víz hőmérséklet:          28°C – 32
°C
Látótávolság:               10 m – 25 m
GPS koordináta:          N25° 4′ 16.79″, E34° 56′ 15.61″


Shaab Marsa Alam 1aSha´ab Marsa Alam zátony a Marsa Alamból induló Szafari hajók kedvelt “check dive” merülőhelye. Maximum 15-20 méter mélység, a jó látótávolság és a 2002-ben elsüllyedt My Legend nevű szafari hajó lassan elfogyó roncsával a háttérben ideális merülőhely. A színes korallok gyönyörű szépek. A zátony mentén kisebb ráják, krokodil halak láthatók a finom homokban. A fa hajóroncs felépítménye gyakorlatilag mára már teljesen megsemmisült, de ezzel egy időben kezdik birtokba venni azt a tenger élőlényei.

Sha'ab Marsa Alam ff3A My Legend szafari hajó 2002. október 19-én süllyedt el (lásd: My Legend a  Hajóroncsok galériában). Az egykor 30 méter hosszú, 7 méter széles fahajó 10-12 méter mélységben áll a homokban. Látva a roncsot elgondolkoztat, hogy a tenger milyen gyorsan magáévá teszi az ember által készített tárgyakat. Itt is bebizonyosodott, Jack Coustou örök igazsága, miszerint a 20 méternél nem mélyebben fekvő roncsokat a hullámzás szétveri, s nem maradnak meg éppen. A hajónk a zátony nyugati, védett oldalán kötött le. A Port Galibba hazatérő szafari hajók a kis mélység miatt éjszakára is szívesen maradnak itt, mivel a védett zátony a s kis mélységével ideális éjszakai merülőhely.
Shaab Marsa Alam 3a2012-ben 10 évvel a hajó zátonyra futását követően, mára a  faszerkezetű hajóból már szinte csak a váza maradt meg, ami nemsokára teljesen szétesik majd, mivel a fedélzetet merevítő összekötő gerendák közül is csak mutatóban maradtak. A roncs hajó egyre inkább hasonlít egy szemétdombra. Még öt év és már nem is emlékeztet majd már hajóra sem… De még ebben az állapotában is megkapó látványként tárul a szemünk elé a roncs a sziklák mögül. A halrajokkal az előtérben a wc-k, evőeszközök, tálcák stb. látványos fotó témát kínált fel számomra.A Galériában látható következő fotóimat 2012. október 08.-án  készítettem.
Copyright © ifj. Lőrincz Ferenc – Minden jog fenntartva! All rights reserved!

Vélemény, hozzászólás?