St. John’s Big Gota- Vörös-tenger, Egyiptom

St. John’s Big Gota, Vörös-tenger, Egyiptom


egyiptomBig Gota az egyik legkevesebbet merült Sataya zátony Small Gota-tól mintegy 2 km északra található. A Fury Shoal zátonyok egyik jellegzetes zátonya, ennek ellenére az egyik leginkább alábecsült zátony, de ennek oka előttem ismeretlen. A déli zátonyokhoz hasonlóan nagy kiterjedésű zátony, függőleges meredek fal alja 25-30 méter mélyen homokos tenger fenékben ér véget.


Merülőhely jelege:         Nyílt tengeri trópusi zátony és korallfal, sziklás, hasadékos 
Látnivalók:                     
Korall fal, 5-30 m. mélyen üreg, érdekes fényjátékok
Élővilág:                          Muréna, Teknős, Napóleon hal, Kisebb halrajok
Max. mélység:                 27 m

Víz hőmérséklet:             24°C – 30
°C
Látótávolság:                  10 m – 25 m
GPS koordináta:             N 24° 24′ 38.9″, E 35° 55′ 41.1″


 Big Gota 2Big Gota az egyik legkevesebbet merült Sataya zátony Small Gota-tól mintegy 2 km északra található. A Fury Shoal zátonyok egyik jellegzetes zátonya, ennek ellenére az egyik leginkább alábecsült zátony, de ennek oka előttem ismeretlen.  A déli zátonyokhoz hasonlóan nagy kiterjedésű zátony, függőleges meredek fal alja 25-30 méter mélyen homokos tenger fenékben ér véget. A déli zátonyokkal azonosan itt is nagy áramlásra számíthatunk, így általában az egyik, un. védett oldalát merülik csak.

Big Gota 3A zátony keleti oldalán egy kedves kis barlang található 10 méteren, amely homokos padja rájáknak ad otthont. A hajók általában nem maradnak itt sokáig, mivel az áramlás és a szél is gyorsan változik, ami megnehezíti a hajók kikötését. Ezért a búvár hajók Kapitányai hajlamosak azonnal elhagyni a zátonyt közvetlenül a merülés után, és inkább a védettebb Sataya (Dolphin Reef), illetve a small Gota vagy Malahi zátonyokon várakoznak. Lehetséges, hoyg ez az egyik oka, hogy nem szívesen merülik a zátonyt.A Galériában látható következő fotóimat 2012. Október 10.-én készítettem.
Copyright © ifj. Lőrincz Ferenc – Minden jog fenntartva! All rights reserved!

Vélemény, hozzászólás?