U.S.A.T. Liberty (†1942)

(†1942), Tulamben, Bali


U.S.A.T. Liberty egy amerikai szállítóhajó volt, mely a II. világháború idején könnyű fegyverzettel ellátva utánpótlás szállító hajóként szolgált Ázsiában. 1942. január 11-én hajnalban egy japán tengeralattjáró (I-166) torpedóval eltalálta. A hajó nem sűlyedt el, így azt elkezdték bevontatni Singaraja kikötőjébe, de a hajó túl gyorsan süllyedt, így Tulamben melletti partra vontatták, ahonnan 1963. március 17-én az Agung vulkán kitörése taszította a tengerbe,  jelenleg a parttól 20-30 méterre fekszik örök nyughelyén.


Típus:                            Amerikai Katonai szállítóhajó
Nemzetiség:
                 Építés éve 1918, Newcastle, Birkenhead, Mitchell Charles & Co. Ltd., USA
Elsüllyedt:                     † 1942. január 11. hajnal 4:15-kor az I-166 japán tengeralattjáró torpedóval találta el.
Túlélők száma:             Áldozatok nem voltak (a hajó lassan süllyedt, így kivontatták a partra, mindenki megmenekült)
Tömege:                        6.119 Brutto regisztertonna
(1 Brt=2,8 m3)
Méretek (HxSZxM):       125,43 m x 17 m x 8,08 m
Max. mélység:               3 m – 30 m
GPS koordináta:           S 8° 16’447″, E 115° 35’57”A U.S.A.T. Liberty egy amerikai szállítóhajó volt, mely a II. világháború idején könnyű fegyverzettel ellátva utánpótlás szállító hajóként szolgált Ázsiában, gumit és vasúti alkatrészeket szállított Ausztráliából a Fülöp szigetekre. 1942. január 11-én hajnali 4:15-kor egy japán tengeralattjáró (I-166) torpedóval eltalálta. Haláleset nem történt, és két másik hajó, a U.S Paul Jones és a holland Van Ghent elkezdte bevontatni Singaraja kikötőjébe, de a hajó túl gyorsan süllyedt, ezért nem tudták odáig elvontatni, így Tulamben mellett partra vontatták, ahol több mint 20 évet töltött a roncs. 1963. március 17-én Bali legnagyobb és istenként tisztelt Agung vulkánja kitört, és a roncsot a rengés és a láva a tengerbe taszította, jelenleg a parttól 20-30 méterre fekszik örök nyughelyén a sok hálás búvár mindennapos látogatásával megtisztelve. Elsüllyedésének különös körülményeinek köszönhetően rendkívül sekély vízben található, a teljes hajó 3 és 29 m között helyezkedik el, így azok is élvezhetik a roncsot, akiket eddig a mélyebb vizek visszatartottak egy ilyen élménytől, sőt, akár sznorkellel is élvezhető, bár igazi szépségét merülés közben mutatja meg.  A 120 méter hosszú hajót sűrűn benőtték a lágy- és kemény korallok, életteret és rejtekhelyet biztosítva ezzel számtalan élőlénynek, így az odalátogató búvárok egybehangzó véleménye szerint világszínvonalú látnivaló, amit semmiképpen nem szabad kihagyni, ha a környéken járunk. A roncsot partról merülhetjük.A roncsot bármely mélységekben meg lehet merülni, 10 métertől 30-ig. Kezdőknek és haladóknak is megfelelő. Látótávolság legtöbbször 10-30 méter között van, de trükkös helyzetek is sűrűn előfordulnak. Mondjuk a hullámzás miatt a felső 10 méteren a látótávolság közel nulla, majd 20 méter alatt ugyanekkor akár 30+ is lehet. Rengeteg élőlény lakhelye. Lágy és kemény korallok, kisebb és nagyobb halak, sőt a különleges “flashlight fish” is megtalálható (éjszaka villogásokkal hívja fel magára a figyelmet). Lakhelye a híres és sokat fotózott makrélarajnak, amit 10 merülésből 8-9 alkalommal láthatóak, ott vannak, köröznek. Egy nagy “bumphead” papagájhal család is ott éjszakázik már évtizedek óta. Nappal csak reggel látható a roncson, napközben Batu Kelebit mögé mennek, és eszik a korallokat. Legalább huszan vannak, de megszámolni őket igen nehéz.

A Galériában látható fotókat 2015. május 16-án és 17-én készítettem.
Copyright © ifj. Lőrincz Ferenc – Minden jog fenntartva! All rights reserved!

Vélemény, hozzászólás?