Fefe underwater fejléc 805x175 


Nikon Digitális SLR fényképezőgép váz:


Nikon D7200 24,1 Mp (2015- )
24,1 megapixeles, DX-formátumú CMOS-érzékelős gép még a legfinomabb részleteket is borotvaélesen, nagy felbontásban rögzíti. Az 51 pontos automatikus élességállítási (AF) rendszer gyorsan és professzionális szinten készít rendkívül precíz képeket. Nem tartalmaz optikai alul áteresztő szűrőt, így rendkívül részletgazdag felvételeket lehet vele készíteni. 6 kép/mp sebességű sorozatfelvételre képes. 1,3x kivágás funkcióval, valamint ISO 100–25 600 érzékenység tartománnyal rendelkezik. Jelenleg a Corpos vázak között a leggyorsabb kamera, szinte azonos a D7100 vázzal, csak gyorsabb és pontosabb autófókusszal rendelkezik. Vízalatti fotózáshoz használom SUBAL ND 7100 házban. A Nikon D300 vázat (ND 30 tokban) váltotta a vízalatti fotózásban.


Nikon D7100 24,1 Mp (2013- )
EISA Best Product  „Az év európai fényképezőgépe 2013–2014” díj győztese
24,1 megapixeles, DX-formátumú CMOS-érzékelős gép még a legfinomabb részleteket is borotvaélesen, nagy felbontásban rögzíti. Az 51 pontos automatikus éle

sségállítási (AF) rendszer gyorsan és professzionális szinten készít rendkívül precíz képeket. Nem tartalmaz optikai aluláteresztő szűrőt, így rendkívül részletgazdag felvételeket lehet vele készíteni. 6 kép/mp sebességű sorozatfelvételre képes. 1,3x kivágás funkcióval, valamint ISO 100–6400 érzékenység tartománnyal rendelkezik. Jelenleg a Corpos vázak között a legtöbbet tudó kamera, amely sok esetben a magasabb kategóriájú, de régebbi D300 vázat is megszégyeníti. A szívemhez nőtt Nikon D90-et cseréltem le fájó szívvel erre a vázra. A vázat portré markolattal használom.


Fix objektívek:

Nikon 10,5 mm f2,8G EDNikon 10,5 mm f/2,8 G AF-S DX IF-ED 

Fix 2,8 fényerejű Nikon halszem objektív 180 fokos látószöggel, 14 cm-es közelponttal és ehhamelyhez egészen a végtelenig tartó elképesztő mélységélesség párosul. ED lencsetaggal, beépített fényellenzo Gyújtótávolság: 10.5 mm, felépítése 10 lencsetag 7 csoportban, amely APS-C méretű szenzorhoz lett optimalizálva, amelyen 180°-os átlós leképezést nyújt (nem cirkulárist). Autófokusszal, objektív rendelkezik egy aszférikus lencsetaggal is, emiatt a képsarkokban is élesebb képet ad. A felépítése miatt, belső szűrővel használható csak.
Nikkor 40 mm f 2.8 G Micro ED AF-S (2011-)

40 mm-es gyújtótávolságú  1:1 leképezési arányú macro objektív, csak DX-formátumra. A Silent Wave Motor által biztosított, rendkívül halk élességállítás, a fix gyújtótávolságú, belső élességállítási rendszer és a nem forgó lencse jóvoltából ezzel az objektívvel igazán közel kerülhet a témához. A kivételesen jó minőségű optika fantasztikus közeli felvételeket produkál, gyújtó távolsága és fényereje miatt egyúttal portré  használatra is alkalmas objektív. A halportrékhoz ez az ideális objektív választás, a kisebb gyújtótávolság miatt!

Nikon 60 mm f2,8 G EDNikkor 60 mm f 2.8 G ED AF-S (2008-)

60 mm-es makró objektív 1:1 leképezési arányú macro objektív, FX- és DX-formátumra egyaránt utóbbiban 90 mm ekvivalens. A Silent Wave Motor által biztosított, rendkívül halk élességállítás, a fix gyújtótávolságú, belső élességállítási rendszer és a nem forgó lencse jóvoltából ezzel az objektívvel igazán közel kerülhet a témához. A kivételesen jó minőségű optika fantasztikus közeli felvételeket produkál, gyújtó távolsága és fényereje miatt egyúttal portré  használatra is alkalmas objektív. A halportrékhoz ez az ideális objektív választás

 
nikkor 105mm - 93
Nikkor 105 mm f/2.8 G Micro VR AF-S (2006-)

A VRII képstabilizátorral szerelt (4 fényérték többlet!) ultrahangos (SWM) motorja lehetővé teszi a gyors és hangtalan automatikus élességállítást, valamint az automatikus és a kézi élességállítás közötti egyszerű átkapcsolást. Az ED lencsetag valamint a Nanokristály bevonat kiváló optikai teljesítményt jelent, ideális macro objektív a 60 mm 2,8 af-s Micro objektív nagy testvére. A gyújtó távolsága és fényerej miatt egyúttal portré használatra is alkalmas objektív.


Zoom objektívek:

Tokina 10-17mm AT-X Pro blackTokina 10-17mm AT-X Pro (2007-)

A világ második diagonális halszem zoom objektívje, APS-C szenzorméretű DSLR fényképezőgépekre tervezték, ennek megfelelõen kisebb képkörön rajzolja ki a 180 fokos képátlót. Felhasználási területek: Közeli, tájkép, belső terek és vízalatti fozózás –Nikon vázakon a világ legjobb halszem objektíve! 17mm-en a látószöge 100 fok. Az optimáli sélességet f8-11 körül rajzolja ki. A zoom optika 1,5 x szorzója a felszíni fotózásnál nem tűnik érdekesnek, azonban a vízalatt ez felértékelődík! Közelpontja 14cm! Nagyon szeretem!

Nikon AF-S 12-24mmNikon AF-S 12-24mm f/4G IF-ED DX (2003-)

12-24mm ultra-nagylátószögű G típusú objektív 18-36 mm-es egyenértékkel. Az alacsony diszperziójú (ED) üveg lencsetagok minimálisra csökkentik a fényvisszaverődést, így nagyobb felbontást és szuper kontrasztot biztosítanak. A Nikon Silent Wave Motor gyors autofókusszal, szuper pontossággal és szinte hangtalan működéssel.  Könnyű és kompakt formatervezésével kényelmesen használható a DX tükörreflexes kamerákhoz, víz alatt a nagyobb állatok, mint a cápák vagy delfinek fotózásához ideális választás.


 Víz alatti fényképezés kellékei:

SUBAL ND71000 tok (NIKON D7100 és D7200 vázakhoz)

A magyar búvárfotósok között a legelterjedtebb, világhírű Osztrák SUBAL cég NIKON D7100 DSLR vázhoz  gyártott tengervíz-álló alumínium ötvözetből, egy tömbből megmunkált, rendkívül strapabíró vízalatti tok 80 méter nyomásig tervezve. A vízalatti ház egyaránt képes a D7100 és D7200 vázak befogadására. A gyári vakucsatlakozókat mind IKELITE foglalatokra cseréltem.  Szinte minden funkció ki van vezetve a vázra, a vízalatti fotózáshoz. Inkább semleges felhajtóerővel – ezt persze port és kiegészítők befolyásolják.  A ház SUBAL WS45 típusú 45 fokos 2,5 x nagyítású szögkeresővel van szerelve.

IKELITEDS160IKELITE DS 160 vakuk

A 3 db IKELITE DS160 vaku Ebből kettő a karokon a harmadik pedig Slave. A külső IKELITE TTL automatika vezérli a vázzal való, lencsén keresztüli szinkron fényméréshez. A vaku vízalatti használatát állandó fókuszfény segíti, levehető diffúzorokkal teljesen egyenletes megvilágítás lehetséges a nagylátószögű felvételekhez. A TTL automatikával a DS160 automatikusan beállítja a fényerőt, hogy tökéletes expozíció-e, hogy fényképet makró, portré vagy nagylátószögű fényképezés esetén, melyet +- vaku korrekcióval tökéletes képeket lehet készíteni. A vakuk közel semleges felhajtóerővel bírnak a sós vízben.

IKELITE TTL Slave Sensor 

A harmadik IKELITE DS160 vakum egyben a slave (rabszolga) vakuként szolgál a víz alatti fotózások során, a modell kezében kiemelve a főtémát a képen vagy éppen fixen elhelyezve ellenfényt adva a képemhez. A slave vaku vezérlését és a kommunikációt a karokon lévő vakuk között a IKELITE TTL Slave Sensor oldja meg. Ez utóbbiból két darabom is van, hogy két slaves képet is lehessen készíteni, ha egy fotós társamtól megkaparintom a használaton kívüli vakuját kölcsön egy-egy fotózás erejéig:)

HartenbergerHARTEMBERGER Nano Compakt fókuszfény

A SUBAL házon fókuszfényként egy nagy teljesítményű HARTEMBERGER Nano Compakt Búvár lámpa van felszerelve, amelynek az eredeti foncsorát az egyenletes szórt fény érdekében kicserélésre került. A lámpa négy fokozatban állítható, a lámpa hátsó végén a fényerőt illetve a meg és a  maradék üzemidő egyaránt megjelenik a LED kijelzőn, ami nagyon hasznos dolog. Fényereje miatt fő lámpaként is használható, ami így a vázra szerelve nagyon kényelmessé teszi az éjszakai vagy roncsban történő merüléseket.

SUBAL DP-FE3 8” blackSUBAL DP-FE3 8” Dome port (Nagylátószögű Dómport)

A tükörreflexes fényképezés elvéhez analóg módon a cserélhető objektívek minden egyes darabjához megfelelő SUBAL cserélhető elülső “O” gyűrűs kialakítású, bajonettel felhelyezhető port lehetővé teszi a felhasználó számára a megfelelő optikához való port alkalmazását –  halszem objektívek a zoom és makró objektívek számára. A nagylátószögű felvételekhez Dome port, a macro és portré objektívekhez pedig a flat-síkport alkalmazható. Én a 8″-os portot a NIKKOR 10,5 mm,  TOKINA 10-17 mm  és a NIKKOR 12-24 objektívekhez használom utóbbi esetben a lenti 18 mm-es közgyűrűvel.

 

SUBAL FP-75-3 flat port (Macro objektívek sík portja)

A tükörreflexes fényképezés elvéhez analóg módon a cserélhető objektívek minden egyes darabjához megfelelő SUBAL cserélhető elülső “O” gyűrűs kialakítású, bajonettel felhelyezhető port lehetővé teszi a felhasználó számára a megfelelő optikához való port alkalmazását a makró objektívek számára. A  macro, szuper macro és halportré képek elkészítéséhez a (flat) síkport alkalmazható. Én a flat portot a NIKKOR 60 mm és NIKKOR 105 mm Macro objektívekhez használom utóbbi esetben a lenti 50 mm-es közgyűrűvel.

 

Subsee Magnifier +10 dioptriás Macro előtét lencse

A Sub See Macro nagyító lencse víz alatti fotózáshoz, egy dual-elem akromatikus rendszerrel (korrigálja a kromatikus aberrációt), ez az úgynevezett  “nedves-objektívlencse”, lehetővé teszi víz alatti fel és leszerelést macro fotózáshoz a nagyítás növelését s egyben a lencse és a tárgy távolság csökkentését is. A Sub See egy +10 dioptria (nagyító) lencse, amely körülbelül 2,2: 1 nagyításnak felel meg, egy 1:1 -es macro objektívvel történő fotózás során ( pld. egy VR 105 mm-es objektív). 

 

 SUBAL EXR-50-3 Extension Ring blackSUBAL EXR-50-3 Extension Ring (közgyűrű)

A vízalatti nagylátószőgű felvételekhez Dome port, a macro és portré objektívekhez pedig a flat-síkport alkalmazható. A SUBAL rendszerében ezekhez eltérő műretű közgyűrűket kell alkalmazni az objektívek hossza és Nadal pontjához igazodva- ezeket a következő táblázatok tartalmazzák:
SUBAL kompatibiltási táblázat a Nikon Objektívekhez 2014/2
SUBAL kompatibiltási táblázat a Sigma,  Tamron és Tokina objektívekhez 2014/2

 

SUBAL EXR-18-3 Extension RingSUBAL EXR-18-3 Extension Ring (közgyűrű)

A vízalatti nagylátószőgű felvételekhez Dome port, a macro és portré objektívekhez pedig a flat-síkport alkalmazható. A SUBAL rendszerében ezekhez eltérő műretű közgyűrűket kell alkalmazni az objektívek hossza és Nadal pontjához igazodva- ezeket a következő táblázatok tartalmazzák:
SUBAL kompatibiltási táblázat a Nikon Objektívekhez 2014/2
SUBAL kompatibiltási táblázat a Sigma,  Tamron és Tokina objektívekhez 2014/2

 


Általam korábban használt víz alatti fényképezés kellékei:

  • NIKON D300 digitális fényképező géz vázm, melyet avízalatti fotózáshoz SUBAL ND30 házban használtam. A D300 kompakt professzionális tükörreflexes váz, amely magában foglalja úttörő technológiák és teljesítmény a D3 FX, DX-formátumú testvéreént. A 12,3 megapixeles CMOS érzékelővel, az EXPEED képfeldolgozó motor támogatja a kategóriájában vezető 6 fps akár 3200 ISO, és szállít kiváló tónusátmeneteket. A fejlett Fényképezési helyzetfelismerő rendszer kiváló expozíciót készít, 51 pontos AF-rendszer, mely széles lefedettséget és a magas érzékenység gyenge fényviszonyok mellett.
  •  FANTESEA FP7000 ház a Nikon Coolpix P7000 kompakt fényképezőgéphez készített ütés és vízálló tok a víz alatti fotózáshoz 60 m-ig nyomás álló kivitelben, melyet terveztek, hogy kompatibilis legyen a teljes tartozék rendszerrel (nagylátószögű és macro előtét lencsék, színszűrők stb.) Címkézett kezelőszerveivel teljes hozzáférés az fényképezőgép összes kezelő gombjához, Dupla O-gyűrű. Különleges világítás kiegészítők, levehető dupla (7 mm) optikai kábel csatlakozó, levehető vaku diffúzor, egyszerű és biztonságos tok zár szerkezet.
  • FANTASEA Big Eye egy széles látószögű objektív előtétlencse amely a merülés során a víz alatt történő fel és le szerelésre alkalmas. Használatával a víz törésszögét kiküszöbölve a kamera alkalmassá válik nagylátószögű felvételek elkészítésére fényképezés és video készítése során (tájkép, búvárok, hajóroncsok stb.) A kialakítása lehetővé teszi a színkorrekció (narancs vagy rózsaszín) szűrők elhelyezésére a vízalatti tok és a lencse közé. A lencse használta utána vaku karokra szerelhető speciális adaptere (EyeGrabber FP7000) rögzíthető.
  • Sharp Eye egy makró előtétlencse, amely adapterrel illeszkedik a féynképezőgép domja elé, melyet víz alatt merülés közben fel és le vehetjük a gépünkről. Segítségével lehetséges nagyon közeli tökéletesen éles képet készíteni a halak, korallok, felületéről illetve részleteiről. A makró lencse felnagyítja a témát, és lehetővé teszi a mélységélességet a fotózás során, amely során ki tudjuk emelni élessen a fő témát és elmossa a háttér képet.
  • Intova ISS 4000 vakuk Az INTOVA ISS 4000 nagy teljesítményű slave vaku kompakt és DSLR fényképező gépekhez, melyet a fényképező gép vakuja villant el a hozzá csatlakoztatott optikai kábelen keresztül. A vaku teljesítménye 10-100% között fokozatmentesen állítható. Teljesítménye 42 Watt/ másodperc Kulcsszáma levegőben 20 (ISO 100), színhőmérséklete 5400 Kelvin fok. 4 db AA elemmel kb.240 villanásra alkalmas. Slave érzékelő aljzata szabványos 7mm optikai szál adapter. Sugárzási szög körülbelül diffúzor nélkül 60 fokos, diffúzorral 80 fokos. 55m-ig vízálló dupla O gyűrűvel,  súlya: 0.68 kg (elemekkel)  mérete: 165mm x 120mm x 125mm.
  • Macro (Close Up) előtétlencsék (+1, +2 és +4 drioptriás)
    A macro előtétlencsére felszerelhető speciális, nagyító előtétlencsék, amelyeket az előtétlencsém szűrőmenetébe csavarva használhatok a víz alatt is. Használata lehetővé teszi közelebbi fókuszponton kaptam meg az élesen kirajzolt képet, ez a vízalatti fotózásnál különösen fontos a víz 30%-os törésmutatója miatti veszteség miatt. Vagyis közeli fotózásnál a közel pont távolságát illetve egyben a leképezési felületet tudom növelni vele, de ez is mint sok más fotós felszerelés sok kompromisszummal jár