Fefe underwater fejléc 805x175A csodálatos víz alatti világgal Argai Ferenc NAUI Instructor – Manatus búvár iskola majd Balázs Norbert NAUI Instructor – Scuba Shool búváriskola ismertetett meg, amelynek azóta is szerelmese lettem. 2007-nyarán tettem le a National Association of Underwater Instructors (NAUI) Scuba Diver (Kezdő búvár), 2008-ban az NAUI Advanced Scuba Diver (Haladó búvár), majd 2012.-ben pedig a NAUI Master Scuba Diver (Mester búvár) vizsgát.

A víz alatti fotózás rendkívüli követelményeket támaszt velünk szemben, melyek a fotózás más válfajához nem hasonlíthatóak. A víz egészen más közeg, mint a levegő, optikailag is teljesen másképpen viselkedik. A nagyobb mélységben a fény hiánya valamint a színek fokozatos eltűnése tovább nehezíti a munkánkat. Az igazán jó víz alatti felvételeket akkor készíthetünk, ha vízben már teljességgel biztonságban érezzük magunkat és magabiztosan mozgunk, és képesek vagyunk, csak a fotózásra tudunk koncentrálni.
Végezetül még szükségünk van egy türelmes és elnéző merülőtársra is, aki végig figyel ránk, amíg mi a keresőn keresztül figyeljük a vízalatti világot. Itt szeretném ezt megköszönni Bálovics Sándor, Magyar Tamás és Reich Gábor búvár barátaimnak és merülőtársaimnak a végtelen türelmüket és odaadó segítségüket!
A kezdetek óta, a vízalatti felszerelésem elengedhetetlen tartozéka lett az először csak bérelt, majd megvásárolt vízalatti fényképezőgép a vízálló búvár tokban, kompakt géppel kezdtem fotózni, mint mindenki más, majd 2014. évben sikerült áttértem a DSLR-re.


Fefe underwater foto © AtkoA kompaktos korszak 2008-2014

Az első gépem egy PANASONIC LUMIX TZ-5 automata kompakt fényképezőgép a Panasonic DMW-MCTZ5E tokban külső vaku nélkül, melyel csak környezeti fényben tudtam fényképezni. Ezt követően 2012-ben a DSLR-ekhez hasonlóan összes mauális beállítási lehetőségekkel felvértezett (ISO, WB, stb. és RAW-ra alkalmas), NIKON P7000 kompakt fényképezőgépet használtam FANTASEA FP7000 tokban, már 2 db  INTOVA ISS 4000 karokra szerelt külső vakukkal, valamint a vízalatti fotózáshoz elengedhetetlen macro és nagylátószögű előtétlencsékkel. A Kompakt korszak vége persze nálam is eljött, mint mindenkinek, aki vízalatti fotózást komolyan veszi.

 


Fefe underwater foto © Demjan 1x1A tükörreflexes korszak 2014-tól

Az igazán nagy lépést 2014. nyara hozta el számomra, amikor – 8 év felszíni DSLR fotózás és 6 évi vízalatti kompakt fotózás után beteljesült a nagy álmom – és hozzá jutottam egy komplett használt DSLR szetthez. NIKON D300 váz, SUBAL ND30 tokban, 2 db IKELITE DS160-as vakuval. 2016. nyarán váltottam NIKON  D7200 vázra a szintén SUBAL ND7100 tokban.  A vízalatti nagylátószögű felvételhez a TOKINA 10-17 mm és NIKKOR 10,5 mm halszem objektíveket, a nagyobb testű és félénkebb állatokhoz a NIKKOR 12-24 mm ultranagylátószögű optikát, Macro felvételekhez pedig NIKKOR 60  mm és NIKKOR 105 mm macro objektíveket használom, ez utóbbihoz, a Super Macro felvételekhez a NIKKOR 1,7x telekonvertert, ahogy általában minden búvár fotós, aki NIKON márkát választotta DX vázon.


Ezen az oldalon az általam meglátogatott merülőhelyekről készített fénykép galériákon keresztül egyfajta “Fotó blogként” mutatom be a merülőhelyeket, hajóroncsokat valamint a víz alatti élővilágot kedvcsinálóként mindenkinek, azok rövid ismertetőjével a merülés alkalmával készített fotókkal, élménybeszámolókkal.